-Г-н Димитров, защо влагате растителна мазнина? - Първата причина е да поевтиним продукцията. В растителната мазнина за разлика от животинската няма холестерол. Има я и в сладоледа и почти всички бонбони, а тях ги ядат основно децата. Тя се съдържа в шоколада, във всяко десертче или вафла, както и в топените сирена и в почти цялата сладкарска промишленост. - За тях е ясно, че са нездравословни. - Аз купувам по 30-40 т растителна мазнина на месец за производството на сирене, а шоколадовите фабрики стотици тонове. В развитите европейски държави това се прави от години, ние сме взели тяхното ноу-хау. От млякото се извлича животинската мазнина, сепарира се, прави се сметана, а от сметаната масло. После, за да има продуктът необходимата масленост, се стандартизира до определен процент с растителна мазнина. От 247 български мандри 42 сме декларирали официално, че влагаме растителни мазнини. И тези, които бяхме честни и коректни към потребителя, сега се оказахме потърпевши Имам необходимата техническа документация за продукта. Там е изписано какво и как се прави, какво се влага. И всичко е отразено на етикета. Може и да има такива, които не са го обявили, но не ни слагайте под общ знаменател. - А тебешир слагате ли във вашето сирене? - Това не е нормално. Но аз имам 100 човека работници и сигурно над 50 на сто от тях или не ме обичат, или ми завиждат. Ако ги накарам не един тебешир, а 20 г да сложат в сиренето, след половин час цяла България ще знае! Аз изобщо не се и съмнявам, че някои колеги се опитват да го правят. Знаете ли какъв удар е това за българските износители. - Притеснявате ли се от прокурорските проверки? - Нека да дойдат прокурорите. Ще им покажа фактури за закупените растителна мазнина и сухо мляко с произход и сертификат от ЕС. Не е нормално един млекопроизводител от Силистренско да прави калкулации на нашето производство. Ние трябва да сме ръка за ръка, а не един срещу друг. Разказаха ми как работели в Швейцария. В края на всяка година се събират асоциации на млекопроизводителите и преработвателите, за да направятспоразумение за изкупната цена на млякото и двете страни да могат да си калкулират себестойността. А ние имаме две асоциации на преработвателите, две на млекопроизводителите и в крайна сметка и четирите воюват, а никой не защитава браншовите интереси. - Защо правите сирене от сухо мляко? - Правим го само когато не можем да задоволим пазара и влагаме до 40% от него в свежото мляко. В Европа никога няма да спрат да правят сухо мляко и концентрати. Те идват със сертификати и с регламентирания от ЕС общ брой микроорганизми и соматични клетки, само че са обезмаслени. За да можем да ги работим нормално, добавяме мазнина. Т.е. слагаме същото, което и те. - Къде отиде истинското бяло саламурено сирене? - В момента в България има три вида сирене. Единият си е по класическата технология и в него не се влагат растителни мазнини. В другите два вида се слага. Първият от тях е същата рецепта, по която се прави класическото сирене, с единствената разлика, че отделяме сметаната от млякото. Това се казва бито мляко. На него му добавяме определен процент растителна мазнина, за да го стандартизираме и да има приблизително същите качества като истинското, и после се прави по същата технология както и бялото саламурено сирене. Разликата е, че това сирене няма холестерола, който го има в другото. Третият вид сирене обаче, който мисля, че се атакува, е това, което прилича на българската "Дунавия". В търговската мрежа е под различни наименования. То вероятно се прави по този начин с добавка на протеини и от 100% сухо мляко. Това сирене, след като излезе на пазара преди 2-3 г., беше дъмпингово, свали цените. Тогава някои от колегите започнаха да влагат растителната мазнина и в нормалното сирене, за да са конкурентоспособни. Освен това вкусът на българина се промени. Имам направено класическо сирене. Ама никой не го купува. То излиза на себестойност над 6 лв. Така излиза от производителя, ами търговецът на едро, ами магазинът? Малък процент от българите могат да си го купят. Това е единственият начин - да изкараме животинската мазнина и да вкараме растителна, за да поевтиним продукта. Няма никаква друга разлика с бялото саламурено сирене. Трябва да се знае - ние не тровим народа и това, което правим, не е престъпление. - Можем ли да се върнем към българския държавен стандарт? - Вие искате да ни върнете с 20 г. назад. Какво значи да се ограничим със стандарти? Ние влязохме в Европа и сега в някои неща да се връщаме обратно? Преди 3-4 г. ни дадоха права всяко предприятие да си направи техническа документация. Произведеният продукт се носи в лицензирана лаборатория. Той се изследва и казват годен ли е или не. - Има ли отражение този скандал върху реализацията на вашата продукция? - Засега няма. Но служителят ми по пласмента коментира, че има усещане, че ще започнат да се търсят по-качествените сирена. Дълго време и аз бях от предприятията, които не използват растителни мазнини. Това се промени, защото в момента, ако продавам условно два това на седмица сирене с растителна мазнина, продавам 100 кг нормално сирене. ДИМА МАКСИМОВА 24 Часа |
Няма коментари:
Публикуване на коментар