сряда, 25 февруари 2009 г.

Kебапчета с кости от свински глави и с набухватели

Ядем кебапчета от свински глави и с набухватели

24 февруари 2009, 15:50

Новини

Ядем кебапчета с кости от свински глави и с набухватели, твърди шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.
Според него производителите влагат всичко друго освен месо или мляко в крайните продукти, които вече не могат да се нарекат например сирене и кисело мляко, а само "млечни продукти". Колбасите се пълнят с различни субпродукти като кости, обрезки от кости, свински глави и др. Производителите обясняват, че при преработката на месото не са могли да изчистят костите от свинските глави. В месните продукти се влагали и набухватели, които след термична обработка ги уголемяват.
Много са сигналите и за странна миризма на риба и други неспецифични неща при термична обработка на олио. При проверка на 14 марки се оказало, че по-голямата част от производителите използват соя и рапица вместо слънчоглед заради по-ниските им цени. Само две фирми използвали 100 процента слънчоглед. Кърлев напомня, че сиренето, произвеждано от палмово масло и кондензирано мляко, може да бъде опасно за здравето."То може да се влага в продуктите, но в определени количества, тъй като съдържа мазнини, и ако се консумира всекидневно, става канцерогенно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар